W lutym 2025 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła ogólnopolską kontrolę oznakowania mięsa wieprzowego w sklepach wielkopowierzchniowych. Inspektorzy sprawdzili 164 partie mięsa o łącznej masie 2,2 tony, weryfikując prawdziwość informacji podawanych konsumentom. Wyniki kontroli wykazały nieprawidłowości w co dziesiątej partii towaru.
Co istotne, nieprawidłowości dotyczyły wyłącznie mięsa sprzedawanego luzem, czyli bez opakowania. W pięciu przypadkach mięso oznaczone jako „polskie” w rzeczywistości pochodziło z innych krajów:
- 2 partie z Niemiec,
- 2 partie pochodziły z Belgii,
- 1 partia z Holandii.
Wobec handlowców prowadzone są postępowania administracyjne z powodu podejrzenia zafałszowania żywności, co jest poważnym naruszeniem przepisów.
Jakie błędy wykryli inspektorzy?
Nieprawidłowości odnotowano w co piątym skontrolowanym sklepie. Kontrola ujawniła różne formy naruszeń, w tym:
- Podawanie fałszywych informacji o kraju pochodzenia mięsa – deklarowanie polskiego pochodzenia dla produktów faktycznie pochodzących z Belgii, Niemiec i Holandii.
- Brak jakichkolwiek informacji o pochodzeniu mięsa oraz brak flagi kraju pochodzenia, mimo że jest to wymagane dla mięsa sprzedawanego luzem.
- Stosowanie błędnych określeń opisujących pochodzenie mięsa, niezgodnych z obowiązującymi przepisami.
Kary za nieprawidłowe oznakowanie mięsa
Nieprawidłowe oznakowanie wprowadza konsumentów w błąd, co stanowi poważne naruszenie prawa. W związku z wykrytymi uchybieniami IJHARS wszczęła postępowania administracyjne w celu nałożenia kar finansowych.
Jak zaznacza dr Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych:
„Nieprawidłowe oznakowanie krajem pochodzenia wprowadza konsumenta w błąd i jest zafałszowaniem żywności. Handlowcom naruszającym interesy konsumenta grozi w tym przypadku kara finansowa w wysokości od 1000 zł nawet do 10% rocznego przychodu.”
Konsumencie – sprawdzaj oznakowanie mięsa!
Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej i prawa krajowego:
- Na mięsie sprzedawanym luzem musi być podana informacja o jego pochodzeniu, a w przypadku wieprzowiny, drobiu, baraniny i koziny – również grafika flagi kraju pochodzenia.
- Na etykietach opakowanego mięsa (wieprzowina, drób, baranina, kozina, wołowina, cielęcina) musi znaleźć się informacja o kraju chowu i uboju zwierzęcia.
Konsumenci powinni zwracać uwagę na oznakowanie produktów i zgłaszać wszelkie nieprawidłowości odpowiednim organom. Transparentność informacji jest kluczowa dla świadomych decyzji zakupowych i uczciwego obrotu na rynku spożywczym.
źródło: IJHARS